Gratis energitjek af sommerhuse giver gode grønne resultater

CASE: Energioptimering i feriehuse er en god forretning.

Læs mere

CASE: Udskiftning af varmepumper i feriehuse er en god forretning.

Læs mere
Et energitjek viser hvordan energiforbruget i sommerhuset kan sænkes. Det har 103 sommerhusejere allerede oplevet.

I løbet af 2014 og 2015 har man som sommerhusejer kunne få et gratis energitjek af sit sommerhus. Initiativet med gratis tjek står Thisted Kommune i samarbejde med HusetsEnergi bag. Formålet med initiativet har bl.a. været at reducere energiforbruget i sommerhusene og dermed også udledning af CO2. Samtidig bliver sommerhusene mere attraktive for turister, når forbruget ved at leje huset bliver væsentligt mindre.


Ved at skifte til en grøn løsning kan både lejer og udlejer opnå kontante besparelser, samtidigt med at et lavere energiforbrug er godt for miljøet. Søren Dürr Grue fra HusetsEnergi fortæller: "Vi oplever, at rigtigt mange sommerhusejere har gavn af at få energitjekket deres hus. Det giver et godt overblik over, hvad der kan betale sig at gøre ved huset. Vores uvildige rådgivere hjælper husejeren med, hvilke løsninger der passer til netop deres hus". Han fortsætter: "Sommerhuset får også et energistempel som er en fordel, når man skal leje sit hus ud, da det viser om huset bruger meget eller lidt energi".


Årlige besparelser

Ud af de 103 sommerhusejere, som har benyttet det gratis energitjek, har 36 efterfølgende fundet pengene og implementeret løsningerne som blev anbefalet på baggrund af tjekket. Resultaterne viser en samlet besparelse på 108.491 kWh årligt, hvilket betyder en reduktion af CO2-udledningen på 15,4 ton. Faldet i energiforbruget medfører en gennemsnitlig årlig besparelse på knap 6.600 kr. for hvert sommerhus - penge, som hver af de 36 sommerhusejere altså kan beholde i lommerne.De grønne investeringer har været beskedne, idet de lyder på omkring 6.300 kr. for hvert sommerhus i gennemsnit. Det betyder, at investeringerne er tjent hjem på kun ét år. Sommerhusejerne har samlet set investeret 227.000 kr. i grønne løsninger i kommunes sommerhuse.


Besparelsen i co2 udledningen vækker glæde hos Thisted Kommune: "En reduktion på 15,4 ton CO2 årligt synes jeg er et flot resultat - specielt når man tager i betragtning, at den er opnået ved implementering af små og mindre energi-løsninger i blot 36 sommerhuse", udtaler Maria Gudiksen fra erhvervsafdelingen i Thisted Kommune, og fortsætter: "I Thisted Kommune har vi knap 3200 sommerhuse, så miljø gevinsten vil være betydelig, hvis en større del af kommunens sommerhuse bliver energi optimeret. Og det vil ikke kun gavne miljøet, men i lige så høj grad turismen, sommerhusejernes økonomi og vores lokale håndværkere".


At mindske energiforbruget i sommerhusene er blot ét af Thisted Kommunes initiativer i arbejdet på at reducere udledning af CO2.