Ny varmepumpe udnytter overskuddet fra solcellerne

Ægteparret Rølle i Thy havde et omkostningsfyldt varmeforbrug og på samme tid overskud på solcellekontoen.

Ægteparret fra Thy var før kontakten med HusetsEnergi allerede meget energibevidste og søgte i deres løsninger både at skåne miljøet samt at optimere energiforbruget på matriklen. De havde forinden fået installeret solceller på taget, som producerede mere strøm, end familien selv havde brug for.

 

Særligt manden i huset, Karl, er meget entusiastisk omkring nedsættelse af energiforbruget på matriklen: ”Der går jo helt sport i det!”, udtaler han. Karl modtager hver dag en mail, hvori der er anført, hvor meget solcellerne har produceret, og derfor var han heller ikke afvisende, da der blev aftalt et energitjek af Tine Lundbye, energirådgiver hos Thy-Mors Energi. Karl fortæller: ”Det lød da meget spændende så hvorfor ikke. I kunne bare komme herud”.


Selvom parret var meget energibevidst i forvejen, fik de alligevel noget ud af mødet med Tine og den efterfølgende Energi- og Økonomirapport, som Tine sendte til Karl. Rapporten indeholdt forslag til at nedsætte familiens energiforbrug.


Parrets varmekilde er et ældre oliefyr, der i forvejen ikke var i høj kurs hos Karl. Derfor talte Karl og Tine en del om andre varmekilder, som kunne erstatte oliefyret. På baggrund af utilfredsheden med oliefyret, det store overskud af strøm på solcellerne og deres høje varmeforbrug valgte familien i samarbejde med Tine Lundbye, at installere en luft/luft varmepumpe, så familien kunne udnytte den overskydende varme fra solcellerne.


Familien er meget positive omkring investeringen i den nye varmepumpe, som har kostet 18.000 kr. og Karl antyder, at forløbet kørte som smurt fra beslutningen om den nye varmepumpe var taget til implementeringen var gennemført. Familien var yderst grundige i deres søgen på den helt rigtige varmepumpe. De indhentede flere tilbud, og valgte i sidste omgang en varmepumpe fra deres lokale el-leveranddør i Bedsted. ”Det var måske ikke den billigste løsning i indkøb, men på lang sigt vurderede vi, at det var den helt rigtige løsning for os” fortæller Karl. Varmepumpen er med eco-filter og solcensor, der automatisk skruer ned for brugen, når solen står og varmer på huset. På den måde virker varmepumpen også energibesparende.


Siden installationen af luft/luft varmepumpen i november 2014, har parret brugt ca. 1.200 kWh på varme, og oliefyret har der ikke været meget i gang over vinteren. ”Det har faktisk kun været brugt til at opvarmning af brugsvand”. Når det engang har set sin sidste solnedgang, påtænker ægteparret at udskifte fyret til en vandvarmer.


Resultater

  • Årlig besparelse på 5.000 kWh eller 5.500 kr.
  • Investeringen er tilbagebetalt på under tre år.